مقایسه ALS و MS ؛ علائم، علل و درمان

Multiple sclerosis ، مالتیپل اسکلروزیس (MS) و amyotrophic lateral sclerosis ، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) دو نوع بیماری است که مربوط به سیستم عصبی مرکزی (CNS) می باشد و در حالی که علائم هر دو می تواند مشابه باشد، تفاوت های مهمی نیز بین آن ها وجود دارد. به علاوه روش درمان این دو بیماری نیز با یکدیگر متفاوت است. بر همین اساس در این مقاله به مقایسه ALS و MS پرداخته ایم. لطفا تا انتهای این مقاله با پزشکان کلینیک سلامت و دیابت کوروش همراه شوید.

مقایسه ALS و MS : تفاوت ALS و MS چیست؟

همانطور که گفتیم ALS و MS هر دو جز بیماری های عصبی هستند که CNS را سیستم اعصاب مرکزی را درگیر می کنند. به طور کلی علائمی که هم در MS و هم در ALS رخ می دهد شامل ضعف عضلانی و فلج است؛ در حال حاضر هم هیچ درمان قطعی برای هر دو بیماری وجود ندارد، اما از طریق راه ها و روش هایی می توان علائم هر دو بیماری را مدیریت و کنترل کرد؛ روش های درمانی که می تواند از عود مجدد بیماری جلوگیری کرده و پیشرفت آن را کند نماید.

ALS و MS در برخی موارد مهم با یکدیگر تفاوت دارند که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم. لطفا همراه ما باشید.

مقایسه ALS و MS : درباره بیماری MS

در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مایلین حمله می کند، ماده ای که در سیستم اعصاب مرکزی محافظت می کند؛ که این منجر به آسیب به غلاف مایلین شده و متخصصان آن را دیمایلیناسیون می نامند که در اثر آن، اختلال یا تحریف تکانه ای عصبی، حین حرکت بین مغز و نخاع ایجاد می شود و در نتیجه طیف وسیعی از علائم در فرد ایجاد می شود.

تأثیر این علائم ممکن است متفاوت باشد. در بیماری ام اس عود کننده- فروکش کننده (RRMS)، فرد قبل از بهبودی نسبی یا کامل، برای مدت زمانی، علائم شدید بیماری را تجربه می کند؛ و در اشکال پیشرونده ام اس، علائم از بین نمی روند بلکه به تدریج بدتر می شوند. علائم MS ممکن است خفیف، متوسط یا شدید باشد.

مقایسه ALS و MS

مقایسه ALS و MS : درباره بیماری ALS

ALS یک بیماری عصبی پیشرونده است که مانع از عملکرد صحیح اعصاب کنترل کننده حرکت عضلات می شود و با گذشت زمان، آسیب به اعصاب، منجر به ضعف عضلانی و در نهایت فلج می شود. ALS در مراحل پایانی خود بر تنفس فرد تأثیر می گذارد و می تواند تهدید کننده زندگی فرد باشد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به MS و ALS هستند؟

بیماری ALS در مردان 20 درصد بیشتر از زنان رخ می دهد، اما با افزایش سن، تفاوت در جنسیت نقش کم رنگ تری پیدا می کند و در هر دو جنس زن و مرد درصد ابتلا تقریبا برابر می شود. با وجودی که افراد ممکن است در هر سنی به این بیماری مبتلا شوند، احتمال ابتلا به بیماری ALS در سنین 40 تا 70 سالگی بیشتر است. اما بیماری ام اس در زنان شایع تر است و معمولاً بین سنین 20 تا 50 سالگی رخ می دهد. اما به طور کلی MS نیز ممکن است در هر سنی فرد را مبتلا کند.

مقایسه ALS و MS : تفاوت های اساسی دیگر ALS و MS

علاوه بر مواردی که در مقایسه ی ALS و MS ذکر کردیم، دیگر تفاوت های اساسی که بین این دو بیماری وجود دارد عبارتند از :

  • ALS اغلب باعث فلج می شود، که این مورد در بیماری ام اس نادر است.
  • ALS عمدتا بر عملکرد فیزیکی عضلات تأثیر می گذارد، در حالی که ام اس بیشتر می تواند منجر به ایجاد مشکلات مربوط به حافظه و تفکر در فرد بشود. با این وجود، اطلاعات به دست آمده از نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که حدود نیمی از افرادی که با ALS زندگی می‌کنند، دچار مشکلات حافظه نیز می شوند و حدود 20 درصد آن ها زوال عقل را تجربه می‌کنند.

مقایسه ALS و MS : علائم ALS و MS

در این بخش از مقاله به مقایسه علائم ALS و MS پرداخته ایم. لطفا همچنان همراه ما باشید.

با وجودی که علائم MS و ALS می تواند مشابه باشد، اما لازم است به برخی تفاوت های مهم بین ALS و MS توجه داشته باشید.

علائم MS

علائم ام اس از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است؛ به علاوه این علائم می تواند غیرقابل پیش بینی باشد و در طول زمان تغییر کند. یک فرد ممکن است سال ها با علائم خفیف ام اس زندگی کند، در حالی که فرد دیگری ممکن است در اثر ابتلا به این بیماری تحرک خود را از دست بدهد.

علائم ام اس عبارتند از :

  • خستگی و ضعف
  • مشکل در راه رفتن و حفظ تعادل
  • مشکلات بینایی
  • درد، بی حسی یا گزگز اندام ها
  • مشکلات مثانه یا روده
  • مشکلات مربوط به حافظه
  • درد
  • افسردگی
  • مشکلات جنسی
  • سرگیجه
  • خارش

در RRMS، که شایع ترین نوع ام اس است، علائم در طول دوره های زمانی خاص شعله ور شده و مجددا بهبودی می یابد.

مقایسه ALS و MS

علائم ALS

علائم ALS نیز می تواند بسیار متفاوت باشد. در ALS، عضلات به تدریج و بدون درد ضعیف می شوند و پس از ابتلا به بیماری، ممکن است 2 تا 5 سال طول بکشد تا تأثیر قابل توجه بیماری، بر زندگی فرد مشخص شود.

علائم ALS می تواند در ابتدا عضلات کنترل کننده گفتار و بلع را درگیر کند. در برخی افراد، علائم ممکن است از دست، بازو یا پا شروع شود. با این حال، با گذشت زمان، ضعف و فلج پیشرونده عضلانی تقریباً همه افراد مبتلا به ALS را تحت تأثیر قرار می دهد.

سایر علائم ALS عبارتند از:

  • زمین خوردن هنگام راه رفتن
  • خستگی غیر طبیعی بازوها، پاها یا هر دو
  • لکنت زبان
  • خنده یا گریه غیرقابل کنترل
  • ناتوانی در حمل اشیا
  • گرفتگی و انقباض عضلانی

همانطور که ALS پیشرفت می کند، می تواند بر عضلات تنفسی نیز تأثیر بگذارد، به طوری که تنفس را برای فرد دشوار کند. به همین دلیل ممکن است نیاز به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی نیز وجود داشته باشد. متاسفانه باید بگوییم، به ندرت اتفاق می افتد که فرد مبتلا به ALS بتواند بهبودی را تجربه کند.

مقایسه ALS و MS : علل ابتلا به ALS و MS

به دلایل مختلفی بیماری های ALS و MS ممکن است فرد را درگیر کند. علل ابتلا به ALS و MS عبارتند از :

MS

حقیقت این است که علت دقیق ابتلا به MS هنوز مشخص نیست اما تحقیقات نشان داده که ممکن است ترکیبی از عواملی چون ژنتیک، پاسخ‌ های ایمنی، عفونت ‌ها و محرک‌ های محیطی در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد.

موارد زیر نیز ممکن است در ابتلا به ام اس نقش داشته باشند :

  • عوامل ایمونولوژیک : ممکن است بین ام اس و سایر بیماری های خودایمنی ارتباطی وجود داشته باشد.
  • محرک های محیطی : سیگار کشیدن، سطوح پایین ویتامین D و زندگی در آب و هوای سردتر از جمله عواملی هستند که می توانند خطر ابتلا به MS را افزایش دهند.
  • بیماری های عفونی : برخی عفونت های ویروسی ممکن است در ابتلا به ام اس نقش داشته باشند.
  • عوامل ژنتیکی : عوامل ژنتیکی نیز ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش دهد.

ALS

در اکثر موارد نیز، ALS هیچ علت مشخصی ندارند، اما آنچه از نتایح تحقیقات به دست آمده است نشان می دهد، عوامل ژنتیکی و محیطی نقش مهمی در ابتلا به این بیماری داشته باشد. به علاوه، قرار گرفتن در معرض سموم نیز ممکن است خطر ابتلا به ALS را افزایش دهد.

مقایسه ALS و MS

مقایسه ALS و MS : درمان ALS و MS

واقعیت این است که در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ام اس یا ALS وجود ندارد، اما همانطور که گفتیم، راهکارهایی برای کمک به کند شدن روند پیشرفت این دو بیماری و مدیریت علائم آن ها وجود دارد که در این بخش از مقاله به آن ها پرداخته ایم.

گزینه های درمان MS

Disease-modifying therapy یا درمان اصلاح کننده بیماری (DMT) ، مدت زمان زیادی است که درمان طولانی مدت ام اس و پیشگیری از عود مجدد آن مورد استفاده قرار می گیرد. داروهایی که در این روش درمان تجویز می شوند، باید به طور منظم استفاده شوند، چه فرد علائمی داشته باشد و چه نداشته نباشد.

این نوع داروها معمولاً تزریقی هستند و تزریق را در خانه نیز می توان انجام داد. اگرچه پزشک ممکن است DMT خوراکی یا داخل وریدی (IV) نیز تجویز کند. DMT می تواند خطر عود مجددا بیماری را کاهش دهد و همچنین پیشرفت بیماری را کند کند.

داروهایی مانند Avonex، Betaseron و Copaxone از اوایل دهه 1990 برای افراد مبتلا به ام اس تجویز می شد. امروزه داروهای جدیدتر، مانند Kesimpta، برای کمک به درمان علائم بیماری ام اس تجویز می شود.

سایر گزینه های درمانی که می توانند به مدیریت عود مجدد بیماری و درمان علائم آن کمک کنند، عبارتند از :

  • تزریق کورتیکواستروئید : این نوع داروها التهاب عصبی را کاهش می دهند و در نتیجه احتمال عود مجدد بیماری را به حداقل می رساند.
  • تبادل پلاسما : این فرایند شامل گرفتن خون از بدن فرد، حذف برخی از مواد از خون و برگرداندن مجدد آن به بدن است. از این روش برای افرادی استفاده می شود که علائم شدید دارند و درمان داروهایی برای آن ها پاسخگو نمی باشد.
  • تغییر سبک زندگی : انجام حرکات ورزشی در صورت امکان، اجتناب از سیگارکشیدن، پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و مصرف مکمل های توصیه شده توسط پزشک.
  • فیزیوتراپی : فیزیوتراپی می تواند به فرد کمک کند تا قدرت و انعطاف پذیری اندام های خود را حفظ کند و با تغییر توانایی هایش راه های جدیدی برای تحرک و انجام کارهای خود بیابد.

برای درمان علائمی مانند افسردگی، یبوست، درد و خارش، پزشک متخصص روش های درمانی دیگر را توصیه می کند.

مقایسه ALS و MS

گزینه های درمان ALS

چندین نوع دارو برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری و کمک به مدیریت و بهبود علائم ALS در دسترس می باشد. برخی از انواع گزینه های درمان ALS عبارتند از :

  • Riluzole (Rilutek یا Tiglutik) و Edaravone (Radicava)؛ ریلوزول دارویی است که می تواند میزان آسیب ماهیچه ها و اعصاب را کاهش دهد، اگرچه نمی تواند به طور کامل این آسیب را از بین ببرد. Edaravone نیز می تواند پیشرفت بیماری ALS را کند نماید.
  • سایر داروهایی که برای مدیریت ALS در دسترس می باشد می تواند علائمی مانند، خستگی و درد، گرفتگی عضلات، اسپاسم، نمایش غیر ارادی احساسات، بزاق اضافی و خلط را کاهش دهد.

راهبردهای مدیریت شرایط: فیزیوتراپی و گفتار درمانی، ارتباط درمانی، استفاده از فناوری های کمکی، لوله‌ های تغذیه، ونتیلاتورها و کاردرمانی می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به ALS کمک کند؛ به علاوه، مشاوره و روان درمانی می تواند به درمان افسردگی و مشکلات خواب این افراد کمک کند.

کلام پایانی : مقایسه MS و ALS

در این مقاله به ذکر مطالبی در ارتباط با مقایسه MS و ALS پرداختیم و گفتیم این دو بیماری هر دو منشا عصبی دارد با این تفاوت که علائم هر کدام با دیگری متفاوت است و همچنین راه های درمان علائم بیماری در MS متفاوت از ALS می باشد.

امید است مطالعه این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شد باشد. در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکر شده در این مقاله حمتا با ما تماس بگیرید تا اقدامات لازم برای شما صورت گیرد.

از همراهی همیشگی تان صمیمانه سپاسگزاریم!

تگ :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به کمک دارید؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.