درمان پسوریازیس به چه روش هایی امکان پذیر است؟

پسوریازیس یکی از انواع بیماری های خود ایمنی است و همانطور که می دانید برای این دسته بیماری ها درمان قطعی وجود ندارد؛ اما از طریق چند روش مختلف می توان این بیماری را به خوبی مدیریت کرد. این روش های درمان بر اساس نوع و شدت پسوریازیس و ناحیه ای که تحت تأثیر قرار گرفته است توسط پزشک متخصص تعیین می شود. در این مقاله تا انتها با پزشکان کلینیک سلامت و دیابت کوروش همراه شوید تا با روش های درمان پسوریازیس آشنا شوید.

حتما بخوانید : لوپوس چیست ؟ علائم، علل

درمان پسوریازیس : پسوریازیس چگونه درمان می شود

طیف گسترده ای از روش های درمان برای پسوریازیس وجود دارد، اما شناسایی موثرترین روش از میان آن ها می تواند دشوار باشد. بنابراین برای انتخاب بهترین روش درمان ابتدا لازم است بیمار به پزشک متخصص مراجعه کند تا پس از تشخیص، از طریق بهترین روش ممکن، فرایند درمان پسوریازیس آغاز گردد.

به طور کلی انواع روش های درمان پسوریازیس به سه دسته تقسیم می شود که عبارتند از :

  • درمان موضعی : تجویز کرم و پمادهای پوستی
  • فتوتراپی : درمان از طریق قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش
  • داروهای سیستمیک : این نوع داروها خوراکی یا تزریقی می باشد که بر کل بدن فرد تاثیر می گذارد
  • در برخی از مواقع نیز انواع مختلف روش های درمان به صورت ترکیبی استفاده می شود

به این نکته ی مهم توجه داشته باشید که درمان پسوریازیس ممکن است نیاز به بررسی منظم داشته باشد؛ یا حتی ممکن است به یک برنامه مراقبتی منظم برای درمان نیاز باشد.

در ادامه مطالبی را در مورد انواع روش های درمان پسوریازیس عنوان نموده ایم. لطفا همچنان با ما همراه باشید.

آشنایی با انواع روش های درمان پسوریازیس

پیش تر گفتیم اگر چه درمان قطعی برای پسوریازیس وجود ندارد، اما با استفاده از برخی روش ها می توان علائم بیماری را بهبود بخشید تا فرد بیمار بتواند کیفیت زندگی خود را به دست آورد و به عبارتی، با وجود بیماری پسوریازیس بتواند به زندگی خود ادامه دهد. در این بخش از مقاله برخی از موثترین روش های درمان پسوریازیس را معرفی کرده ایم.

درمان پسوریازیس

درمان پسوریازیس : روش های درمان موضعی

روش درمان‌ موضعی معمولاً اولین روش درمانی است که برای پسوریازیس خفیف تا متوسط استفاده می‌شود. در این روش کرم ها و پمادهایی برای استعمال در بخش های آسیب دیده در بدن بیمار تجویز می شود.

برای برخی از افراد، روش های درمان موضعی تنها راه برای کنترل بیماری است، اگر چه ممکن است تا 6 هفته طول بکشد تا بیمار اثر قابل توجهی را در خود مشاهده کند.

نرم کننده ها

استفاده از نرم‌کننده ‌ها، به منظور مرطوب نمودن مستقیم پوست تجویز می شود، تا پوست بیمار را با یک لایه نازک پوشش دهد و مانع از دست رفتن آب در آن ناحیه بشود. اولین راه برای درمان پسوریازیس خفیف، احتمالاً استفاده از یک نرم کننده است که توسط پزشک پیشنهاد می شود.

کرم ها یا پمادهای استروئیدی

کرم ها یا پمادهای استروئیدی (کورتیکواستروئیدهای موضعی) معمولاً برای درمان پسوریازیس خفیف تا متوسط در بیشتر نواحی بدن استفاده می شوند. این روش درمان پسوریازیس ، از طریق کاهش التهاب می تواند موثر باشد. این نوع کرم ها، فرایند تولید سلول های عامل بیماری در پوست را کند می کند و خارش آن را نیز کاهش می دهد.

کورتیکواستروئیدهای موضعی در انواع بسیار قوی و انواع ضعیف  موجود می باشد که فقط در صورت تجویز توسط پزشک می توان از آن ها استفاده کرد.

درمان پسوریازیس

آنالوگ های ویتامین D

کرم‌ های آنالوگ ویتامین D معمولاً همراه یا به جای کرم ‌های استروئیدی برای پسوریازیس خفیف تا متوسط که مناطقی مانند اندام‌ ها، تنه یا پوست سر را تحت تأثیر قرار می‌دهند، استفاده می‌شود. این نوع داروها با کند کردن تولید سلول های پوستی، علائم بیماری را کنترل و مدیریت می کند، همچنین اثر ضد التهابی دارد.

نمونه هایی از آنالوگ های ویتامین D عبارتند از کلسی پوتریول، کلسیتریول و تاکلسیتول. این نوع داروها تا زمانی که بیش از مقدار توصیه شده استفاده نشود، بیمار را با عوارض جانبی بسیار کمی مواجه خواهد کرد.

مهارکننده های کلسینورین

مهارکننده های کلسینورین، مانند تاکرولیموس و پیمکرولیموس، پمادها یا کرم هایی هستند که بر عملکرد سیستم ایمنی تاثیرگذار است و به کاهش التهاب کمک می کند. در صورتی که کرم‌ های استروئیدی برای درمان پسوریازیس مؤثر نباشند، در برخی مواقع، برای درمان نواحی حساس مانند صورت، اندام‌ های تناسلی و ... از این نوع مهار کننده ها استفاده می شود.

توجه داشته باشید که این نوع داروها هنگام شروع مصرف می توانند باعث تحریک پوست یا احساس سوزش و خارش شوند، اما معمولاً در عرض یک هفته بهبود می یابند.

کل تار (Coal tar)

کل تار ، یک نوع روغن غلیظ است و احتمالاً قدیمی ترین نوع درمان برای پسوریازیس است. نحوه عملکرد آن دقیقاً مشخص نیست، اما می تواند پوسته ها، التهاب و خارش را کاهش دهد.

چنانچه سایر روش های درمان‌ موضعی پسوریازیس مؤثر نباشند، ممکن است پزشک، این روش را توصیه کند.

دیترانول

دیترانول بیش از 50 سال است که برای درمان پسوریازیس استفاده می شود. نتایج حاصل از درمان نشان داده است که این دارو برای کاهش روند تولید غیر طبیعی سلول های پوستی موثر است و عوارض جانبی کمی نیز دارد. با این حال، اگر بیش از حد استفاده شود می تواند با عوارض جانبی همراه باشد. داروی دیترال معمولاً به عنوان یک روش درمان کوتاه مدت، برای پسوریازیس محسوب می شود.

فتوتراپی

در فتوتراپی از نور طبیعی و مصنوعی برای درمان پسوریازیس استفاده می شود. نور درمانی مصنوعی را می توان در بیمارستان ها و برخی از مراکز تخصصی، انجام داد.

درمان پسوریازیس

فتوتراپی اشعه ماوراء بنفش B (UVB)

یکی دیگر از انواع روش های درمان پسوریازیس ، درمان با استفاده از روش فتوتراپی اشعه ماوراء بنفش B (UVB) است. در نور درمانی UVB از نوعی موج نوری با طول موج نامرئی برای چشم انسان استفاده می شود. این نور تولید سلول های پوستی را کند کرده و یک روش درمان موثر برای برخی از انواع پسوریازیس است که به روش های درمان موضعی پاسخ نداده است.

هر جلسه فتوتراپی فقط چند دقیقه طول می کشد، اما ممکن است لازم باشد 2 یا 3 بار در هفته به مدت 6 تا 8 هفته به مرکز درمان مراجعه کنید.

پسورالن به همراه اشعه ماوراء بنفش A (PUVA)

در این روش درمان، ابتدا یک قرص حاوی ترکیباتی به نام پسورالن برای بیمار تجویز می شود، یا ممکن است پسورالن برای استفاده مستقیم روی پوست تجویز شود، که باعث می شود پوست فرد نسبت به نور حساس تر شود. اگر پسوریازیس شدید باشد و به روش های درمانی دیگر پاسخ نداده باشد، ممکن است برای درمان از این روش درمان استفاده شود.

برخی از شایع ترین عوارض جانبی در این روش شامل حالت تهوع، سردرد، سوزش و خارش است. حتی ممکن است لازم باشد تا 24 ساعت پس از مصرف قرص از عینک مخصوص استفاده شود تا فرد به بیماری های چشمی از جمله آب مروارید مبتلا  نشود.

توجه داشته باشید، استفاده طولانی مدت از این روش درمان توصیه نمی شود، زیرا می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد.

نور درمانی ترکیبی

در این روش تحت شرایطی ، در کنار نوردرمانی ممکن است نوعی کرم و پماد موضعی نیز برای درمان بیمار تجویز شود. برای مثال چنانچه درمان پسوریازیس به تنهایی به نور درمانی پاسخ ندهد، یا بیمار مایل نباشد داروهای پسوریازیس را مصرف کند.

کلام پایانی : روش های درمان پسوریازیس

در این مقاله شما را با انواع روش های درمان پسوریازیس آشنا کردیم و گفتیم هر روش درمان چگونه می تواند بهبهبود علائم بیماری یا کاهش روند پیشرفت آن کمک کند.

امید است مطالعه ی این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. از توجه و همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.

تگ :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به کمک دارید؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.