لوپوس چیست ؟ علائم، علل

لوپوس چیست ؟ حتما نام این بیماری را زیاد شنیده اید؛ لوپوس یکی از انواع بیماری های خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت های سالم حمله می کند و می تواند با طیف وسیعی از علائم در سراسر بدن همراه باشد. انواع روش های درمان پزشکی نیز وجود دارد که به بهبود این بیماری کمک می کند اما به طور کامل قابل درمان نیست، به این دلیل که به طور دوره ای عود می کند. برای اینکه بدانید دقیقا لوپوس چیست و علل و روش درمان آن چگون است، با پزشکان کلینیک سلامت و دیابت کوروش همراه شوید.

حتما بخوانید :

مواد غذایی و ویتامین های لازم برای افراد دیابتی جهت افزایش سیستم ایمنی بدن

تفاوت استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید چیست؟

استئوآرتریت چیست؟

انواع لوپوس چیست ؟ آشنایی با انواع بیماری lupus

در حیقت انواع مختلفی از بیماری لوپوس وجود دارد، که شایع ترین آن عبارتند از :

[fusion_table fusion_table_type="2" fusion_table_rows="" fusion_table_columns="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]
ردیف انواع لوپوس
1 لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)
2 لوپوس پوستی (مانند لوپوس اریتماتوز دیسکوئید [DLE])
3 لوپوس ناشی از دارو (DIL)
4 لوپوس نوزادی
[/fusion_table]

در ادامه هر کدام از انواع لوپوس را به اختصار توضیح داده ایم.

لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)

SLE یا لوپوس اریتماتوز سیستمیک ، شایع ترین نوع لوپوس است، به طوری که می توان گفت 70 درصد موارد لوپوس، از این نوع SLE  می باشد که یک وضعیت سیستمیک است؛ بدان معنا که می تواند اندام ها و سیستم های متعددی را در سراسر بدن تحت تاثیر قرار دهد؛ SLE  در حقیقت  نوع شدیدتری از لوپوس است و علائم آن می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. SLE می تواند بخش های مختلف بدن را درگر کند و باعث التهاب در بخش هایی از بدن بشود که عبارتند از جمله :

  • پوست
  • مفاصل
  • ریه ها
  • کلیه ها (نفریت لوپوسی)
  • قلب

توجه کنید؛ التهاب ناشی از لوپوس ممکن است در یکی از این این نواحی اتفاق بیفتد یا چندین ناحیه را در یک زمان تحت تاثیر قرار دهد.

این بیماری به صورت دوره ای عود می کند؛ یعنی معمولاً در مدتی از زمان شدت می یابد و در مدتی دیگر آرام می شود و بهبود می یابد. در طول دوره بهبودی، فرد مبتلا به لوپوس ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد؛ اما در مدت زمانی که بیماری فعال می شود، یا علائم بیماری برمی‌گردد یا ممکن است علائم جدیدی در فرد ظاهر شود.

لوپوس چیست

لوپوس اریتماتوز دیسکوئید (لوپوس پوستی)

در DLE که نوعی لوپوس پوستی است، علائم فقط روی پوست ظاهر می شود. لوپوس اریتماتوز دیسکوئید به صورت ضایعات دایره ای شکل و معمولاً روی پوست سر و صورت ظاهر می شود؛ اگرچه ممکن است در سایر قسمت های بدن از جمله داخل گوش نیز ظاهر شود.

در این نوع لوپوس ، ضایعات پوستی قرمز رنگ هستند و ممکن است ضخیم و پوسته پوسته شوند. در برخی موارد، ضایعات منجر به ایجاد اسکار و تغییر رنگ پوست می شود. اگر ضایعات روی پوست سر، زخمی شود، ممکن است در آن ناحیه فرد دچار ریزش مو بشود.

لوپوس DLE ، بر اندام های داخلی تأثیر نمی گذارد، اما طبق گزارشات حاصل از بنیاد لوپوس آمریکا، حدود 10٪ از افراد مبتلا به DLE به SLE نیز مبتلا می شوند. در شرایطی هم ممکن است افراد قبلاً SLE داشته باشند و علائم پوستی آن مشخص شده باشد.

لوپوس ناشی از دارو

DIL  یا لوپوس ناشی از مصرف دارو می باشد و علائمی شبیه علائم SLE داشته، اما اغلب شدت کمتری دارد. آیا می دانید بیش از 100 دارو وجود دارد که به عنوان علل بالقوه DIL شناسایی شده است.

داروهایی که معمولاً با DIL مرتبط هستند عبارتند از:

  • هیدرالازین، داروی فشار خون
  • پروکائین آمید، یک داروی آریتمی قلبی است
  • ایزونیازید، آنتی بیوتیکی است که برای درمان سل استفاده می شود
  • مینوسیکلین، یک آنتی بیوتیک که برای درمان برخی از بیماری های پوستی استفاده می شود

علائم DIL پس از ماه ها یا سال ها درمان مداوم با این داروها ظاهر می شود. تقریباً 5 درصد از افرادی که هیدرالازین مصرف می کنند و 20 درصد از افرادی که پروکائین آمید طولانی مدت مصرف می کنند به DIL مبتلا می شوند. DIL معمولاً ظرف 6 ماه پس از قطع دارو از بین می رود.

لوپوس نوزادی

لوپوس نوزادی وضعیتی است که در نوزادان رخ می دهد. زمانی که والدین آن ها در دوران بارداری آنتی بادی های خاصی را از طریق جفت عبور می دهند، نوزاد به این نوع لوپوس مبتلا می شود. در هنگام تولد، نوزادان مبتلا به لوپوس نوزادی ممکن است علائمی مثل بثورات پوستی، مشکلات کبدی و ... داشته باشند.

علائم پوستی لوپوس نوزادی معمولاً پس از چند هفته از بین می رود. با این حال، برخی از نوزادان ممکن است یک مشکل قلبی مادرزادی داشته باشند، که در آن قلب نمی تواند یک عمل پمپاژ طبیعی و ریتمیک را انجام دهد؛ که این عارضه ی جدی تری است و ممکن است نوزاد نیاز به ضربان ساز داشته باشد. جالب است بدانید، اکثر نوزادان متولد شده از والدین مبتلا به SLE کاملا سالم هستند.

لوپوس چیست

علل ابتلا به لوپوس چیست ؟

پیش تر گفتیم، لوپوس یک بیماری خود ایمن است، اما علت دقیق آن نامشخص است. البته تحقیقاتی در این مورد انجام شد است که در این بخش از مقاله به اختصار نتایج این تحقیقات را عنوان کرده ایم. لطفا همچنان همراه ما باشید.

سیستم ایمنی بدن، شبکه ای پیچیده است که از اندام ها، بافت ها و سلول ها تشکیل شده است. کار سیستم ایمنی بدن مبارزه با عوامل خارجی مانند ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و سموم، به منظور محافظت از بدن است.

سیستم ایمنی بدن همچنین سلول های مرده یا معیوب را پاکسازی می کند با تولید پروتئین های Y شکلی به نام آنتی بادی، از بدن محافظت می کند. این آنتی بادی ها، هر تهدیدی را در بدن خنثی می کنند و یا سیگنالی را برای حذف آن به سلول های دیگر می فرستند. گلبول های سفید خاصی به نام لنفوسیت های نوع B، این آنتی بادی ها را تولید می کنند.

هنگامی که فردی به یک بیماری خود ایمنی مانند لوپوس مبتلا است، سیستم ایمنی او نمی تواند بین عوامل ناخواسته یا آنتی ژن ها و بافت سالم، تمایز قائل شود و اشتباهاً بافت های سالم خود را، به عنوان یک عامل خارجی شناسایی می کند و آنتی بادی ها را علیه بافت سالم و آنتی ژن ها هدایت می کند که این باعث تورم، درد و آسیب بافتی می شود.

معمولا در بدن افراد مبتلا به بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس ، آنتی بادی های ضد هسته ای (ANAs) وجود دارد که هسته سلول های بدن را هدف قرار می دهند.

چرا سیستم ایمنی بدن در بیماری های خود ایمن اشتباه کار می کند؟

همانطور که گفتیم، محققان هنوز به طور کامل نمی‌دانند که علت ابتلا به بیماری لوپوس چیست، اما معتقدند این بیماری توسط عوامل متعددی ایجاد می‌شود.

یکی از نظریه‌های احتمالی مربوط به مرگ سلولی است؛ فرآیندی طبیعی که با تجدید سلول‌ های بدن اتفاق می‌افتد. تحقیقات نشان می دهد که به دلیل عوامل ژنتیکی، بدن افراد مبتلا به لوپوس ممکن است به درستی سلول های مرده را پاک نکند.

در نتیجه سلول ‌های مرده ‌ای که باقی می ‌مانند ممکن است منجر به تولید اتو آنتی‌ بادی ‌هایی مانند ANAs شوند که به بدن حمله می‌کنند و باعث علائم لوپوس می‌شوند.

علائم لوپوس چیست ؟

همانطور که گفتیم، علائم لوپوس زمانی ظاهر می شود که بیماری فعال می شود یا اصطلاحا عود می کند یا شعله ور می شود. ظاهر می شود. البته در خلال زمانی که بیماری فعال می شود، دوره های بهبود نیز وجود دارد.

لوپوس دارای طیف گسترده ای از علائم است، از جمله :

  • خستگی
  • درد عضلات و مفاصل
  • تب
  • درد قفسه سینه هنگام نفس کشیدن عمیق
  • حساسیت به نور خورشید
  • ایجاد زخم در دهان
  • مشکلات حافظه
  • بثورات مالار، راش قرمز و پروانه ای شکل در سرتاسر بینی و گونه ها
  • سردرد
  • ریزش موی غیر معمول
  • رنگ پریدگی یا رنگ ارغوانی انگشتان دست یا پا در اثر سرما یا استرس
  • آرتروز

لوپوس چیست

روش درمان لوپوس چیست ؟

در حقیقت هدف از درمان لوپوس ، کاهش التهابات ناشی از این بیماری در بخش های مختلف بدن، برای محافظت از اندام ها از آسیب بیشتر و جلوگیری از فعال شدن مجدد بیماری است؛ و باید بگوییم که در واقع درمان قطعی برای بیماری لوپوس وجود ندارد به این علت که بیماری Lupus به صورت دوره ای عود می کند. ه علاوه، روش درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و برنامه درمانی ممکن است بسته به نوع لوپوس، میزان التهاب و وضعیت اندام های بدن فرد متفاوت شود.

روش های درمان رایج برای لوپوس عبارتند از :

  • تجویز هیدروکسی کلروکین : این دارو، یک داروی ضد مالاریا است که بثورات و علائم آرتریت در لوپوس را درمان می کند.
  • کورتیکواستروئیدها و سرکوب‌کننده‌ های ایمنی : این داروها می‌توانند شامل کورتیکواستروئیدهای با دوز بالا، مانند پردنیزون، و داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند، مانند مایکوفنولات و متوترکسات باشند. هدف از این روش درمان، هدف قرار دادن بخش خاصی از سیستم ایمنی بدن برای کنترل التهاب است.

علاوه بر مواردی که ذکر شد، پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان عوارضی که معمولاً در افراد مبتلا به لوپوس ایجاد می‌شود، تجویز کند، مانند داروهای ضد تشنج، آنتی ‌بیوتیک ‌ها برای درمان عفونت‌ ها و ویتامین D برای کمک به بهبود عملکرد کلیه.

چه کسانی بیشتر در معرض بیماری لوپوس قرار دارند؟

بسیاری از افراد این سوال را پرسیده اند که بیشتر چه افرادی ممکن است به بیماری لوپوس مبتلا شوند و احتمال ابتلا به این بیماری در چه افرادی بیشتر است؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم، تحقیقات نشان داده است بیماری لوپوس هم در زنان و هم در مردان می تواند بروز کند با این تفاوت که تعداد مبتلایان به بیماری لوپوس در زنان 8 برابر بیشتر از مردان است. معمولا افراد در سن 20 الی 40 سالگی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، اما نوزادان نیز ممکن است در بدو تولد به این بیماری مبتلا شوند که به آن لوپوس نوزادی گفته می شود. با وجودی که بیماری لوپوس می تواند جنبه ی ژنتیکی و خانوادگی داشته باشد، اما تنها در سه درصد موارد ابتلا به بیماری لوپوس ، والدین افراد مبتلا به این بیماری بوده اند.

کلام پایانی : لوپوس چیست ؟

در این مقاله مطالبی را در مورد یکی از انواع بیماری های خود ایمن به نام لوپوس عنوان کردیم و گفتیم که لوپوس چیست و می تواند با طیف وسیعی از علائم همراه باشد که ممکن است افراد را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد. برخی از افراد ممکن است چرخه های شعله ور شدن و بهبودی را تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است علائم مداوم داشته باشند؛ به همین دلیل تجربیات متنوع افراد مبتلا به لوپوس می تواند تشخیص آن را برای پزشکان، چالش برانگیز کند.

با این حال، زمانی که پزشک این بیماری را تشخیص داد، چندین روش درمانی وجود دارد که می‌تواند علائم فرد را مدیریت کند، آسیب به اندام‌ های او را محدود کند و برای او شرایطی را فراهم کند تا بتواند کیفیت زندگی بهتری را تجربه کند.

از توجه و همراهی شما تا پایان این مقاله صمیمانه سپاسگزاریم!
تگ :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به کمک دارید؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.