کم خونی چیست ؟ معرفی انواع

کم خونی چیست ؟ در حقیقت کم خونی یا آنمی زمانی اتفاق می افتد که در بدن فرد گلبول های قرمز به اندازه ی کافی وجود نداشته باشد یا گلبول های قرمز خون عملکرد درستی نداشته باشند. گلبول های قرمز خون، اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کنند. اکسیژن به سلول ها نیرو می بخشد و به بدن انرژی می دهد. در واقع بدون گلبول های قرمز، بدن انرژی لازم برای عملکرد طبیعی اندام ها را دریافت نمی کند. در حالی که برخی از انواع کم خونی کوتاه مدت و خفیف هستند، برخی دیگر می توانند تا پایان عمر ادامه داشته باشند و در صورت عدم درمان، کم خونی ممکن است تهدید کننده زندگی فرد باشد.

در این مقاله انواع کم خونی را عنوان نموده ایم و راهنمایی های لازم را جهت درمان تخصصی کم خونی در کلینیک سلامت و دیابت کوروش، توسط خانم دکتر نوشین پارساگوهر ارائه کرده ایم. لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

حتما بخوانید : راه های سریع کاهش فشار خون بالا

چربی خون در بیماران دیابتی

کم خونی چیست ؟ مختصری در مورد علل آن

کم خونی یا فقر آهن یکی از انواع اختلالات خونی است که در آن به دلیل تغییرات غیرطبیعی گلبول‌ های قرمز، هموگلوبین خون کاهش پیدا می کند. هموگلوبین در گلبول های قرمز خون وجود دارد که از طریق آن اکسیژن به گلبول های قرمز متصل شده و این اکسیژن توسط مویرگ ها به بافت های مختلف بدن برسد. از آنجایی که تمام سلول های بدن انسان برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند، کمبود آن منجر به هیپوکسی (کاهش دسترسی سلول‌ های بدن به اکسیژن) شده و گسترهٔ وسیعی از مشکلات را به همراه دارد.

علائم کم خونی شامل احساس خستگی، ضعف،کمردرد و ... می باشد. برای درمان کم خونی، با توجه به نوع آن، از راه ها و روش های مختلفی استفاده می شود. به این معنا که با توجه به علت کم خونی که می‌تواند پایین بودن سطح آهن در بدن یا کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک، خونریزی شدید، بیماری‌ های کلیوی و غیره باشد، مناسب ترین روش درمان توسط پزشک برای بیمار در نظر گرفته می شود.

آشنایی با انواع کم خونی

در حقیقت کم خونی یک بیماری شایع است و تقریباً یک سوم جمعیت جهان به کم خونی مبتلا هستند. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هر کدام باعث کاهش سطح گلبول های قرمز خون می شوند. در این بخش از مقاله به معرفی انواع مختلف کم خونی پرداخته ایم.

کم خونی های تغذیه ای

  • کم خونی مهلک (Pernicious) : کم خونی پرنیشیوز، به علت کمبود ویتامین B12 به وجود می آید؛ این نوع بیماری یک بیماری خود ایمنی است که مانع از جذب ویتامین B12 در بدن می شود.
  • کم خونی ناشی از فقر آهن : همانطور که از نامش پیداست، کم خونی ناشی از فقر آهن زمانی اتفاق می افتد که بدن فرد آهن کافی برای ساخت هموگلوبین نداشته باشد. هموگلوبین ماده ای در گلبول های قرمز خون است که برای گلبول های قرمز این امکان را فراهم می کند تا اکسیژن را در سراسر بدن حمل کنند.
  • کم خونی مگالوبلاستیک : کم خونی مگالوبلاستیک نوعی کم خونی ناشی از کمبود ویتامین است و زمانی اتفاق می افتد که بدن ویتامین B12 و/یا ویتامین B9 (فولات) کافی دریافت نکند.
کم خونی

کم خونی های ارثی

  • کم خونی داسی شکل : در این نوع کم خونی ، سلول های داسی شکل، گلبول های قرمز خون را تغییر می دهد و دیسک های انعطاف پذیر گرد را به سلول های داسی شکل سفت و چسبنده تبدیل می کند که جریان خون را مسدود می کند.
  • کم خونی فانکونی : کم خونی فانکونی یک اختلال خونی نادر است.
  • کم خونی Diamond-Blackfan : این نوع اختلال ارثی، مغز استخوان را از تولید گلبول های قرمز کافی باز می دارد.

کم خونی های ناشی از گلبول های قرمز غیر طبیعی

آیا تا به حال اصطلاحاتی نظیر کم خونی نورموسیتیک ، کم خونی میکروسیتیک ، کم خونی سیدروپلاستیک ، کم خونی همولیتیک و یا انواع آنمی را شنیده اید؟ مطمئنا این نام های آشنا را قبلا شنیده اید اما شاید دقیقا ندانید منظور از این اصطلاحات در کم خونی چیست! در این بخش از مقاله همچنان همراه ما باشید تا بدانید انواع کم خونی چیست و هر کدام از انواع آنمی به چه دلیل اتفاق می افتد.

  • کم خونی همولیتیک : در این کم خونی، گلبول های قرمز خون فرد، سریع تر از حد معمول تجزیه می شوند یا می میرند.
  • کم خونی آپلاستیک : این نوع کم خونی زمانی اتفاق می افتد که سلول های بنیادی در مغز استخوان فرد گلبول های قرمز کافی نمی سازند.
  • کم خونی همولیتیک خود ایمنی : در کم خونی همولیتیک خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن فرد به گلبول های قرمز خون حمله می کند.
  • کم خونی سیدروبلاستیک : در کم خونی سیدروبلاستیک، بدن فرد گلبول های قرمز کافی ندارید و در عوض آهن زیادی در خون وجود دارد.
  • کم خونی ماکروسیتی : این نوع کم خونی زمانی اتفاق می افتد که مغز استخوان فرد گلبول های قرمز غیر طبیعی بزرگی بسازد.
  • کم خونی میکروسیتیک : کم خونی میکروسیتیک زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز خون به اندازه کافی هموگلوبین نداشته باشند؛ به این ترتیب در آنمی میکروسیتیک گلبول های قرمز کوچک تر از حد معمول هستند.
  • کم خونی نورموسیتیک : در کم خونی نورموسیتیک ، تعداد گلبول های قرمز خون کمتر از حد معمول است، به علاوه، آن گلبول های قرمز از مقدار طبیعی هموگلوبین برخوردار نیستند.

کم خونی

درمان تخصصی انواع کم خونی در کلینیک کوروش

در کلینیک سلامت و دیابت کوروش درمان انواع کم خونی به صورت کاملا تخصصی از طریق انجام انواع آزمایش و بررسی های لازم، توسط خانم دکتر نوشین پارسا گوهر ، متخصص لنف ادم ، انجام می شود. دوست عزیز، در صورتی که علائمی از قبیل تنگی نفس، سرگیجه، شنیدن صدای وز وز ضربان دار در گوش، سر درد، درد در قفسه سینه، رنگ پوست زرد و رنگ پریده را در خود مشاهده کردید، ممکن است به نوعی از کم خونی مبتلا باشید. بنابراین جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک کوروش تماس حاصل فرمایید تا پس از تشخیص نوع بیماری شما، اقدامات لازم صورت گیرد.

کلام پایانی : کم خونی چیست ؟

در این مقاله گفتیم کم خونی چیست و علل ابتلا به کم خونی می تواند فقر آهن، کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک، خونریزی ای شدید، بیماری های کلیوی و یا مصرف برخی از داروها باشد. زمانی که به هر دلیل فرد دچار کم خونی می شود، گلبول های قرمز خون او دچار تغییراتی خواهد شد که عوارضی را به همراه دارد. این عوارض به صورت علائمی به نام علائم کم خونی در فرد ظاهر می شود که با مشاهده آن لازم است به پزشک مراجعه شود تا بررسی های لازم صورت گیرد.

از توجه و همراهی تان صمیمانه سپاسگزاریم.

تگ :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به کمک دارید؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.