بیماری ALS چیست؟ اسکلروز جانبی آمیوتروفیک ؛ علائم ، علل ، درمان

آیا می دانید بیماری als چیست؟ بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک ، Amyotrophic lateral sclerosis یا ALS ، یکی از انواع بیماری های سیستم عصبی است که پیشرونده می باشد و سلول های عصبی مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار می دهد؛ ALS  باعث می شود فرد کنترل عضلانی خود را از دست بدهد. این بیماری اغلب با انقباض عضلانی و ضعف در اندام یا گفتار نامفهوم شروع می شود. در نهایت، ALS بر کنترل ماهیچه های مورد نیاز برای حرکت، صحبت کردن، خوردن و تنفس تأثیر می گذارد. برای آشنایی بیشتر با بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک تا انتهای این مقاله با پزشکان کلینیک سلامت و دیابت کوروش همراه شوید.

حتما بخوانید :

میاستنی گراویس چیست؟ علائم و علل

دیابت عصبی چیست؟

ارتباط دیابت و سلامت روان

علائم بیماری ALS چیست؟

آیا می دانید علائم اسکلروز چیست ؟ علائم و نشانه های بیماری ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است و بسته به اینکه کدام نورون ها تحت تاثیر قرار می گیرند، علائم بیماری متفاوت می شود. بیماری ALS معمولاً با ضعف عضلانی شروع می شود که با گذشت زمان گسترش می یابد و بدتر می شود. علائم و نشانه های بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک ممکن است شامل موارد زیر باشد :

[fusion_table fusion_table_type="1" fusion_table_rows="" fusion_table_columns="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]
ردیف علائم بیماری als
1 مشکل در راه رفتن یا انجام فعالیت های عادی روزانه
2 زمین خوردن
3 ضعف در پاها، پاها یا مچ پاها
4 ضعف یا کلافگی دست
5 گفتار نامفهوم یا مشکل در بلع
6 گرفتگی عضلات و انقباض در بازوها، شانه ها و زبان
7 گریه، خنده یا خمیازه نامناسب
8 تغییرات شناختی و رفتاری
[/fusion_table]   ALS چیست

ALS یا Amyotrophic lateral sclerosis ، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک اغلب از دست ها، پاها یا اندام ها شروع می شود و سپس به سایر قسمت های بدن سرایت می کند. با پیشرفت بیماری و تخریب سلول های عصبی، عضلات ضعیف تر می شوند و در نهایت جویدن، بلع، صحبت کردن و تنفس را تحت تاثیر قرار می دهد.

معمولاً در مراحل اولیه ALS هیچ دردی وجود ندارد، اما درد در مراحل بعدی شدید و حتی غیر معمول می شود. خوشبختانه ALS بر اعصاب کنترلی مثانه یا حواس تأثیر نمی گذارد.

علل ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک چیست؟

بسیاری از افراد این سوال را پرسیده اند که علت بیماری als چیست؟ ALS بر سلول های عصبی که حرکات ارادی عضلانی مانند راه رفتن و صحبت کردن (نرون های حرکتی) را کنترل می کنند، تأثیر می گذارد و باعث می شود نورون های حرکتی به تدریج از بین بروند و سپس بمیرند. نورون های حرکتی از مغز تا نخاع شروع می شوند و در عضلات سراسر بدن گسترش می یابند. هنگامی که نورون های حرکتی آسیب می بینند، ارسال پیام به عضلات را متوقف می کنند، بنابراین ماهیچه ها نمی توانند به درستی کار کنند.

جالب است بدانید، 5 تا 10 درصد افراد مبتلا به ALS ، به طور ارثی به این بیماری مبتلا شده اند ولی در سایر افراد علت مشخصی برای این بیماری تشخیص داده نشده است. با این وجود محققان هنوز در حال تحقیق و بررسی در مورد بیماری ALS هستند.

ALS چیست

آیا بیماری als ارثی است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم، اغلب اوقات بیماری ALS ارثی نیست و در حدود 90 درصد از موارد ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک ، فرد مبتلا تنها عضو خانواده است که به این بیماری مبتلا شده است؛ به این موارد اسکلروز ، ALS پراکنده می گویند. علت ALS پراکنده به خوبی شناخته شده نیست، اما ممکن است به دلیل ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی باشد. حدود 10 درصد از موارد ابتلا به بیماری ALS ، جنبه ی ژنتیکی یا ارثی دارد که به عنوان als خانوادگی (FALS) در نظر گرفته می شود. در این موارد، بیش از یک نفر در خانواده مبتلا به ALS هستند و گاهی اوقات اعضای خانواده به زوال عقل فرونتومپورال نیز مبتلا هستند. افراد مبتلا به FALS ، نسبت به از ALS پراکنده، اغلب علائم را در سنین پایین‌ تر تجربه می کنند.

عواملی که ریسک ابتلا به ALS را افزایش می دهد

با وجودی که علت اصلی ابتلا به ALS هنوز کاملا مشخص نیست، اما تحقیقات نشان داده است عواملی وجود دارد که خطر ابتلا به ALS را افزایش می دهد. این عوامل عبارتند از :

  • وراثت : 5 تا 10 درصد از افراد مبتلا به ALS آن را به ارث برده اند (ALS خانوادگی). در بیشتر افراد مبتلا به ALS خانوادگی، فرزندان با احتمال 50 درصد ممکن است مبتلا به این بیماری بشوند.
  • سن : خطر ابتلا به ALS با افزایش سن افزایش می یابد و در سنین 40 سالگی تا اواسط 60 سالگی، شایع تر است.
  • جنسیت : قبل از سن 65 سالگی، مردان بیشتر از زنان به ALS مبتلا می شوند؛ اما این تفاوت جنسی پس از 70 سالگی از بین می رود.
  • ژنتیک : برخی مطالعات در مورد کل ژنوم انسان نشان داده است که شباهت های زیادی در تغییرات ژنتیکی افراد مبتلا به ALS خانوادگی و برخی افراد مبتلا به ALS غیر ارثی وجود دارد. اما به طور کلی تغییرات ژنتیکی ممکن است افراد را مستعد ابتلا به ALS کند.
  • عوامل محیطی : مانند موارد زیر، ممکن است باعث ایجاد ALS شود.
    • سیگار کشیدن
    • قرار گرفتن در معرض سموم محیطی
    • قرار گرفتن در شرایط استرس زای شدید که اعصاب فرد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد
درمان بیماری ALS

آیا بیماری ALS درمان می شود؟ درمان ALS چگونه است؟

اگرچه هیچ روش قطعی برای درمان بیماری ALS وجود ندارد، اما درمان دارویی به عنوان روش برای تسکین و بهبود علائم این بیماری، مورد تائید قرار گرفته است. داروی ریلوزول یکی از انواع داروهای موثر در درمان بیماری ALS است و می تواند پیشرفت بیماری را کندتر کرده و در واقع مانع از شدت یافتن بیماری شود.

داروهای موثر در درمان ALS اسکلروز جانبی آمیوتروفیک

همانطور که گفتیم داروها بیشتر جنبه ی پیشگیرانه دارد و از پیشرفت بیماری جلوگیری می کند؛ از جمله داروهایی که برای بیماری ALS توسط پزشک تجویز می شود عبارتند از :
  • باکلوفن یا دیازپام که می تواند به کنترل اسپاستیسیتی کمک کند
  • گاباپنتین برای تسکین و کنترل درد تجویز می شود
  • تری هگزی فنیدیل یا آمی تریپتیلین مشکلات بلع را در بیمار برطرف می کند

توجه نمایید که احتمال خفگی، با پیشرفت بیماری ALS شایع است، بنابراین ممکن است بیماران تحت شرایطی به لوله ای به نام لوله گاستروستومی اندوسکوپیک از طریق پوست و یا لوله تغذیه در معده نیاز پیدا کنند. به علاوه، ممکن است نیاز باشد که به یک متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع داده شوند.

اسکلروز جانبی آمپوترونیک

روش های درمانی توانبخشی

فیزیوتراپی نیز با هدف توانبخشی برای بیمارانی که دچار مشکلاتی حرکتی شده اند، و همچنین استفاده از وسایلی مانند بریس یا ویلچر و سایر روش هایی از این قبیل ممکن است به عملکرد بهتر عضلات و بهبود سلامت عمومی فرد کمک کند. برای درمان بیمارانی که در تکلم مشکل دارند، از روش های گفتار درمانی و همچنین سیستم‌ های ارتباطی مبتنی بر کامپیوتر استفاده می شود.

حقیقت تلخی که در مورد بیماران ALS وجود دارد این است که این بیماری به تدریج باعث می شود فرد توانایی عملکردی و مراقبت از خود را از دست بدهد؛ بیماران ALS  بین دو تا 10 سال پس از شروع بیماری ممکن است زنده بمانند و تنها حدود 20 درصد از بیماران ALS بیش از پنج سال پس از تشخیص بیماری، زندگی می کنند.

کلام پایانی : بیماری ALS چیست؟

در این مقاله شما را با یکی دیگر از انواع بیماری های مربوط به دستگاه عصبی آشنا کردیم به نام اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا بیماری ALS . همچنین شما را با علائم و علل ابتلا به این بیماری آشنا کردیم. چنانچه فرد علائمی شبیه آنچه در این مقاله ذکر کردیم در خود مشاهده نماید، لازم است سریعا برای انجام بررسی های لازم به پزشک متخصص مراجعه نماید.

تگ :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به کمک دارید؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.