بیماری میاستنی گراویس چیست ؟ علائم و علل و درمان

میاستنی گراویس چیست؟ (Myasthenia gravis) آیا تا کنون در مورد این بیماری شنیده اید؟ آیا روشی برای درمان قطعی میاستنی گراویس وجود دارد؟ میاستنی گراویس نوعی بیماری است که با ضعف و خستگی سریع هر یک از عضلات تحت کنترل داوطلبانه بدن همراه است. علت بیماری میاستنی گراویس ، اختلال در ارتباط طبیعی بین اعصاب و ماهیچه ها می باشد. حقیقت این است که هیچ روش درمانی قطعی برای میاستنی گراویس وجود ندارد؛ اما می توان با استفاده از لیزر تراپی علائم و نشانه‌ های آن که عبارتست از ضعف عضلات بازو یا پا، دوبینی، افتادگی پلک ‌ها، مشکل در گفتار، جویدن، بلع و تنفس را تسکین داد. اگرچه این بیماری می تواند افراد در هر سنی را مبتلا کند، اما در زنان کمتر از 40 سال و در مردان بالای 60 سال شایع تر است. با پزشکان کلینیک سلامت و دیابت کوروش همراه شوید تا با مطالب بیشتری در مورد این بیماری، همچنین علائم میاستنی گراویس ، علت و چگونگی درمان آن آشنا شوید.

حتما بخوانید :

دیابت عصبی چیست؟

ارتباط دیابت و سلامت روان

اختلال خواب در افراد دیابتی

میاستنی گراویس چیست و کدام ماهیچه ها را بیشتر درگیر می کند؟

میاستنی به معنای عضله و گراویس به معنای سنگینی یا وخامت است. بیماری میاستنی گراویس نوعی بیماری خود ایمنی است که به بافت ها و عضلات بخش های مختلف بدن حمله می کند و اعصاب آن ناحیه را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین می توان گفت میاستنی گراویس یک بیماری نورولوژیکی است.

به طور کلی میاستنی گراویس جز آن دسته بیماری هایی است که ممکن است علائم آن به مرور زمان پیشرفت کند و معمولاً طی چند سال پس از شروع بیماری می تواند به بدترین حالت خود برسد. میاستنی گراویس می تواند هر یک از ماهیچه ها را درگیر کند؛ اما گروه های عضلانی خاصی بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار می گیرند. عضلاتی که بیشتر تحت تاثیر بیماری میاستنی گراویس قرا می گیرند عبارتند از :

میاستنی گراویس

ماهیچه های چشم (میاستنی گراویس چشمی)

جالب است بدانید، در بیش از نیمی از افرادی که به میاستنی گراویس مبتلا می شوند، اولین علائم و نشانه های آن ها شامل مشکلات چشمی است، مانند:

  • افتادگی یک یا هر دو پلک (پتوز)
  • دوبینی (دوبینی) که ممکن است افقی یا عمودی باشد

میاستنی گراویس چشمی فقط بر ماهیچه هایی که چشم ها و پلک ها را حرکت می دهند تاثیر می گذارد. علائم میاستنی گراویس چشمی همانطور که اشار شد، شامل دوبینی (دیدن دو تصویر به جای یک تصویر)، مشکل در تمرکز و افتادگی پلک است. تفاوت آن با میاستنی گراویس عمومی این است که در میاستنی گراو عمومی، عضلات سرتاسر بدن تحت تأثیر قرار می گیرد. درمان میاستنی گراویس چشمی نیز به صورت قطعی امکان پذیر نیست.

عضلات صورت و گلو

در حدود 15 درصد از افراد مبتلا به میاستنی گراویس ، اولین علائم مربوط به عضلات صورت و گلو می باشد که می تواند با این علائم همراه باشد :

  • اختلال در صحبت کردن؛ بسته به اینکه کدام ماهیچه تحت تأثیر قرار گرفته است.
  • مشکل در بلع و احساس خفگی. در این افراد خوردن، نوشیدن یا مصرف قرص دشوار می شود. در برخی موارد، هنگام نوشیدن، مایعات از بینی خارج می شود.
  • مشکل در جویدن. خسته شدن ماهیچه ها در خلال جویدن غذا، به خصوص هنگام جویدن مواد غذایی سفت.
  • تغییر حالات چهره.

عضلات گردن و اندام ها

میاستنی گراویس همچنین می تواند باعث احساس ضعف در عضلات گردن، بازوها و پاها شود. ضعف در پاهای می تواند بر نحوه راه رفتن تأثیر بگذارد. ضعف عضلات گردن باعث می شود که فرد، سر خود را به سختی نگه دارد.

میاستنی گراویس

برای درمان میاستنی گراویس ، چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

بسیاری از افراد که علائمی نظیر علائم میاستنی گراویس را در خود مشاهده می کنند، سوال پرسیده اند که چه موقع لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟ آیا به محض مشاهده ی چنین علائمی لازم است سریعا برای درمان میاستنی گراویس اقدام شود؟ در این بخش از مقاله به سوال این عزیزان پاسخ داده ایم. لطفا همچنان همراه ما باشید.

چنانچه فرد با مشکلاتی از قبیل مواردی که در ادامه ذکر کرده ایم مواجه شود، لازم است که با پزشک خود مشورت نماید تا پس از بررسی های لازم و تشخیص بیماری، اقدامات لازم صورت گیرد.

  • مشکل در نفس كشيدن
  • مشکل در دید
  • مشکل در بلع
  • مشکل حین جویدن
  • مشکل در پیاده روی
  • مشکل در استفاده از بازوها یا دستان خود
  • مشکل در بالا گرفتن سر

آشنایی با علائم میاستنی گراویس

معمولاً بیماری میاستنی گراویس با علائمی که در این بخش به آن ها اشاره کرده ایم، در فرد ظاهر می شود.
  • ضعف عضلات چشم (میاستنی چشمی)
  • افتادگی یک یا هر دو پلک (پتوز)
  • تاری یا دوبینی (دوبینی)
  • تغییرات در حالات چهره
  • مشکل در بلع
  • تنگی نفس
  • اختلال در گفتار (دیس آرتری)
  • ضعف در بازوها، دست ها، انگشتان، پاها و گردن
  • گاهی اوقات ضعف شدید میاستنی گراویس ممکن است باعث نارسایی تنفسی شود که نیاز به مراقبت فوری پزشکی فوری دارد.
میاستنی گراویس چیست

علل ابتلا به میاستنی گراویس چیست ؟

در بدن انسان، اعصاب با آزاد کردن مواد شیمیایی (انتقال‌دهنده‌ های عصبی) که دقیقاً در مکان‌ های گیرنده روی سلول ‌های عضلانی در محل اتصال عصب-عضله قرار می‌گیرند، با ماهیچه ‌ها ارتباط برقرار می‌کنند.

در بیماری میاستنی گراویس، سیستم ایمنی بدن آنتی ‌بادی ‌هایی تولید می‌کند که بسیاری از مکان ‌های گیرنده ماهیچه‌ ها را برای انتقال ‌دهنده عصبی به نام استیل کولین (as-uh-teel-KOH-leen)  مسدود کرده یا از بین می‌برد. بنابراین با وجود تعداد کمتری از مکان‌ های گیرنده موجود، ماهیچه ‌ها سیگنال ‌های عصبی کمتری دریافت می‌کنند و در نتیجه منجر به ضعف عضلات می‌شود.

آنتی‌بادی ‌ها همچنین می‌توانند عملکرد پروتئینی به نام تیروزین کیناز، گیرنده ویژه عضلانی  را که گاهی به آن MuSK می‌گویند، مسدود کنند. این پروتئین در تشکیل اتصال عصب به ماهیچه نقش دارد. بنابراین آنتی بادی علیه این پروتئین می تواند منجر به میاستنی گراویس شود.

غده تیموس بخشی از سیستم ایمنی بدن است که در قسمت بالایی قفسه سینه زیر استخوان قفسه ی سینه قرار دارد. محققان بر این باورند که غده تیموس باعث تحریک یا حفظ تولید آنتی بادی هایی می شود که استیل کولین را مسدود می کنند. غده تیموس در دوران نوزادی بزرگ است، و در بزرگسالان سالم کوچک است. با این حال، در برخی از بزرگسالان مبتلا به میاستنی گراویس، غده تیموس به طور غیر طبیعی بزرگ است.

برخی از کودکان با یک نوع نادر ژنتیکی میاستنی گراویس به دنیا می آیند که به آن سندرم میاستنی مادر زادی می گویند.

آشنایی با فاکتورهایی که باعث تشدید علائم میاستنی گراویس می شود

چنانچه فرد به میاستنی گراویس مبتلا باشد، فاکتورهای زیر می تواند باعث شدت بیماری شود.

  • خستگی
  • بیماری های عفونی
  • عمل جراحی
  • استرس
  • عوارض جانبی ناشی از برخی داروها
  • بارداری
  • دوران قاعدگی

عوارض ناشی از بیماری میاستنی گراویس چیست ؟

افراد مبتلا به میاستنی گراویس بیشتر از سایر افراد، در معرض عوارض زیر قرار می گیرند.

  • تیروئید کم کار یا پرکار : غده تیروئید که در گردن قرار دارد، هورمون هایی ترشح می کند که متابولیسم بدن را تنظیم می کند. اگر فرد به تیروئید کم کار مبتلا باشد، ممکن است در مقابله با سرماخوردگی، افزایش وزن و ... دچار مشکل بشود. همچنین افرادی که به تیروئید پرکار مبتلا هستند، در مواجهه با گرما، کاهش وزن و ... دچار مشکل می شوند.
  • شرایط خود ایمنی : افراد مبتلا به میاستنی گراویس ممکن است بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به به بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس قرار گیرند.

میاستنی گراویس چیست

درمان قطعی بیماری میاستنی گراویس

سوالی که بسیاری از بیماران پرسیده اند این است که آیا بیماری میاستنی گراویس درمان دارد؟ حقیقت این است که یک روش مشخص و قطعی برای درمان میاستنی گراویس وجود ندارد؛ اما می توان اقدامات درمانی صورت داد تا بیمار بتواند با عوارض و مشکلات ناشی از این بیماری راحت تر کنار بیاید که بر کیفیت زندگی بیمار نیز تاثیرگذار است. برخی از روش هایی که برای درمان میاستنی گراویس در نظر گرفته می شود عبارتند از :

[fusion_table fusion_table_type="1" fusion_table_rows="" fusion_table_columns="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]
درمان دارویی

معمولا اولین اقدام برای درمان میاستنی گراویس ، دارو درمانی است. داروهایی که برای این منظور تجویز می شود، باعث تقویت عصب عضله می شوند.

درمان به روش پلاسما فرز یا تعویض پلاسما در این روش به منظور کاهش شدت علائم بیماری، آنتی بادی های مروبط به این بیماری از پلاسمای خون جدا می شود و پلاسمایی جایگزین آن می شود که آنتی بادی ندارد.
درمان میاستنی گراویس به روش جراحی همانطور که گفتیم یکی از علل ابتلا به بیماری میاستنی گراویس ، تومور تیموس است. در چنین شرایطی برای درمان بیماری ، از طریق عمل جراحی برای برداشتن تومور تیموس اقدام می کنند.
[/fusion_table]

رژیم غذایی میاستنی گراویس

فردی که MG برای او تشخیص داده شده است، نیاز به تغذیه خوب و مناسب دارد و این امری ضروری است زیرا می تواند تأثیر زیادی بر سلامت کلی فرد بگذارد. یک رژیم غذایی متعادل با ترکیب مناسبی از مواد مغذی می تواند به فرد برای عملکرد بهتر اندام ها کمک کند. بیماری میاستنی گراو می تواند با ضعف عضلانی همراه شود که این باعث می شود خوردن برخی مواد غذایی برای فرد دشوار شود. داروهای مورد استفاده برای درمان MG ممکن است بر اشتها، متابولیسم بدن، وزن بدن و توانایی برای تحرک و ورزش تأثیر بگذارد.

بنابراین برای سهولت در دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن، باید تغییرات زیر را در نظر داشت :

  • توجه به انواع مواد غذایی و طرز تهیه آن ها
  • روش جویدن غذا
  • نحوه نشستن هنگام غذا خوردن
  • تنظیم وعده های غذایی

کلام پایانی : میاستنی گراویس چیست ؟

در این مقاله به ذکر مطالبی در مورد بیماری میاستنی گراویس پرداختیم؛ اکنون می دانید Myasthenia gravis چیست، همچنین شما را با علائم و علل این بیماری آشنا کردیم و گفتیم که در صورت مشاهده ی چنین علائمی، لازم است که فرد به پزشک متخصص مراجعه نماید تا اقدامات لازم جهت تشخیص و درمان بیماری صورت گیرد. در کلینیک سلامت و دیابت کوروش بر اساس تشخیص پزشک متخصص، پس از بررسی های لازم، درمان میاستنی گراویس به بهترین روش ممکن و تحت نظر پزشک متخصص صورت خواهد گرفت.

لطفا جهت بهره مندی از خدمات مشاوره ای کلینیک سلامت و دیابت کوروش و کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمان میاستنی گراویس با ما تماس بگیرید.

از توجه و همراهی همیشگی تان صمیمانه سپاسگزاریم.

تگ :

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به کمک دارید؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.